Jdi na obsah Jdi na menu

Staročeská konopická ve Studánce

15. 9. 2008

Staročeská "konopická"

 ve Studánce

Aneb, když si chudý chudou bral a všechen lid se tomu smál.

13. 9. 2008

Tradiční hra se zpěvy a krojovaný průvod obcí

Obrazek

Několik desítek účinkujících a na dvě stovky diváků – tak vypadala letos po pěti letech Staročeská konopická ve Studánce. Tuto satirickou hru se zpěvy nastudovaly místní Medulky ve spolupráci s OÚ Studánka a dalšími občany.Obrazek 

Konopičák statečně odolával vábení Kecala a nedával dlouho Konopičce šanci. Sluníčko a medovina ho ale udolaly a nakonec si chudou panenku vzal. Průvod krojovaných Medulek s lidovými zpěvy prošel návsí ke hřišti, kde v chudé, leč pěkné, chaloupce čekala pracovitá Konopička. Obřad u místní kapličky se neobešel bez tradičních obstrukcí a truců, ale nakonec si oba padli do náruče a byla z toho všeho tak ohnivá láska, až  jejich slaměné stavení skončilo v plamenech. 

Obrazek 

Staročeská konopická má své kořeny v jihozápadních Čechách a největší oblibu nalezla v Pošumaví a na jižním Prácheňsku. Tato osobitá lidová zábava odráží fakt, že Obrazekprávě z této kdysi chudé části Čech pocházela spousta „světáků“ – sezónních dělníků, kteří za prací odcházeli do ciziny. Ohlas nuzných sociálních poměrů se projevuje v textech některých písní i v samotném ději konopické, který paroduje  bohatou selskou svatbu Obrazek 

Také náš sbor se na akci podílel, když postavili chudičké  bydlení  ze slámy pro Konopičku. Po  požáru "stavení" , který v průběhu hry následoval si  naši členové procvičili i protipožární zásah.

 

Vše se díky pěknému počasí vydařilo a tak snad zase za pár let  opět ve Studánce s Konopičkou a Konopičákem nashledanou.

Obrazek

Minialbum

Šipkami, nebo klikáním na fotky listujete.

Velké album také naleznete  ZDE 

pokud máte o fotografie zájem kontaktujte Jitku Honzíkovou na tel. 731468368

 

 Pohlednice

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Konopická 2008